Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Vignet Oostenrijk

Wat is een Vignet?

Bij tolkosten of een vignet betaal je om gebruik te mogen maken van het verkeersnetwerk (wegen, bruggen en tunnels) in een bepaald land. Ieder land heeft zo zijn eigen manier om de inkomsten voor aanleg en onderhoud van het wegennetwerk te ontvangen. Dat gebeurt in de vorm van tolheffing, het aankopen van een vignet of als wegenbelasting. In Nederland betalen we hiervoor wegenbelasting in veel Europese landen wordt een vorm van tolheffing of vignetten toegepast. Als je naar Oostenrijk gaat heb je een zelfklevend of digitaal vignet nodig.

Voor wie is het kopen van een Vignet Oostenrijk verplicht?

Voor Oostenrijk is een vignet verplicht voor voertuigen met een maximaal toegestaan gewicht tot 3,5 ton om op de autosnelwegen en autowegen in Oostenrijk te mogen rijden. Een zelfklevend vignet moet zijn aangebracht of een Digitaal Vignet Oostenrijk moet zijn gekocht voordat je de snelweg oprijdt, anders kan het zijn dat je bij een controle hoge vervangende tolkosten moeten betalen.

Welke soorten Vignetten Oostenrijk zijn er?

Voor Oostenrijk zijn er vier soorten vignetten verkrijgbaar. Een vignet voor 1 dag, 10 dagen, voor 2 maanden of voor een heel jaar. Deze vier soorten vignetten zijn verkrijgbaar als zelfklevend vignet of als digitaal vignet. Het goedkoopst is het vignet voor Oostenrijk te koop aan de grens of digitaal. Als Oostenrijk een doorreis land is voor je vakantie vergeet dan niet om ook voor de terugreis een vignet aan te schaffen.

Hoe werkt een Digitaal Vignet Oostenrijk?

Een digitaal vignet toont aan dat je voor je voertuig wegenbelasting hebt betaald. Bij de aanvraag van een digitaal vignet wordt het kenteken van de auto of motor geregistreerd in de database van Oostenrijk. De officiële, Oostenrijkse, instantie hiervoor is; Asfinag. De enige officiële verstrekker van het vignet is dan ook Asfinag. Bij controle kan zo, aan de hand van het kenteken van de auto of motor, worden ingezien of je het digitale vignet hebt aangevraagd.

Waar kun je een Digitaal Vignet Oostenrijk kopen?

Er zijn verschillende online Nederlandse aanbieders van het Digitale Vignet Oostenrijk. Ze berekenen handlingkosten wisselend tussen de €4,60 – €8,05 per vignet (Inc. Btw). De handlingskosten zijn ook afhankelijk van het type vignet; 10 dagen, 2 maanden of jaarvignet, dat je koopt. Maar €8,05 aan handlingskosten op een 10-daags vignet van €9,60 is natuurlijk heel veel geld! Het voordeel van een Nederlandse aanbieder is dat ze ook voor andere landen de vignetten of milieustickers leveren, zoals voor; Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Slovenië en Zwitserland.

Wat kost een digitaal Vignet Oostenrijk?

digitaal vignet oostenrijk goedkoopste eenvoudig, voordelig

Waar koop je het goedkoopste digitaal Vignet Oostenrijk?

Een digitaal vignet kopen voor de laagste prijs doe je via de website van Asfinag. De reden dat Asfinag het goedkoopste vignet Oostenrijk verkoopt is omdat zij geen handlingskosten berekenen zoals andere aanbieders dat wel doen.

Waarom is het digitale consumenten vignet via Asfinag na 18 dagen geldig?

Het enige nadeel om via Asfinag je vignet te kopen is dat als je het vignet als consument koopt, je hem minimaal 18 dagen voor gebruik moet aanschaffen. Het vignet is dus niet direct geldig.

Uiteraard hoeft dit geen probleem te zijn als je in je agenda of telefoon een melding zet om bijvoorbeeld drie weken, 21 dagen, voor vertrek het vignet aan te schaffen. Ook voor de eventuele terugreis en het opnieuw aanschaffen van een vignet moet je hier dus rekening mee houden.

Dit komt door het herroepingsrecht dat van toepassing is op een online-aankoop van een digitaal vignet voor consumenten. Dat betekent, dat het product pas op de 18e dag na de aankoop geldig is. Omdat deze herroeping naast e-mail ook per post mogelijk is, wordt rekening gehouden met een aantal extra dagen voor een eventuele verzending per post tot aan ontvangst bij ASFINAG.

Is het digitale vignet Oostenrijk direct geldig?

Als je het vignet voor ondernemingen en ondernemers koopt geldt het herroepingsrecht niet. Het herroepingsrecht is in dit geval niet van toepassing en het digitale vignet is hier direct geldig, op de dag zelf. Je kunt als consument zonder enige moeite het vignet selecteren voor ondernemingen en ondernemers, het is namelijk verder niet noodzakelijk om een BTW nummer of KVK nummer in te voeren. Op deze manier kun je het Goedkoopste Digitale Vignet Oostenrijk kopen.

Wat is het voordeel van een digitaal Vignet Oostenrijk?

Geen geplak en gekras: Het digitale vignet is kenteken gebonden. Je hoeft hem dus nergens op te plakken en er weer af te krabben.
Onderweg hoef je niet meer te stoppen om een vignet te kopen.
Handig voor personen met verwisselbare kentekenplaten: Het digitale vignet is gekoppeld aan de nummerplaat en is geldig voor max. drie voertuigen. Je hebt dus niet voor elk voertuig een apart vignet nodig.
Overal en altijd te koop, binnen de EU en Zwitserland kun je het digitale vignet overal altijd in de webshop van ASFINAG kopen.
Aangezien het digitale vignet niet op de voorruit hoeft te worden aangebracht, hoef je je geen zorgen te maken over een nieuw vignet of vergoeding als de voorruit kapot is.

Waar kun je een zelfklevend Vignet Oostenrijk kopen?

In Nederland kun je bij een ANWB-winkel de zelfklevende sticker vignetten kopen. In de buurlanden van Oostenrijk kun je vaak bij tankstations in de buurt van de grens met Oostenrijk een vignet kopen. Deze breng je aan in de binnenzijde van de auto.

Waar moet je een Vignet Oostenrijk plakken?

Het belangrijkste is dat je het vignet naar behoren aanbrengt en het vignet daardoor duidelijk zichtbaar is voor politie, douaniers, controlediensten maar ook voor automatische controles d.m.v. camera’s.

Bij personenauto’s breng je de sticker van binnenuit aan op de voorruit. Dit doe je aan de linker bovenkant of achter de achteruitkijkspiegel. Het vignet mag niet worden bedekt door een kleurstrook. Bij motoren moet het vignet worden aangebracht op een onderdeel dat moeilijk te verwijderen is en duidelijk zichtbaar is.

Heb je een vignet voor Frankrijk nodig?

Over het vignet of eigenlijk Milieusticker voor Frankrijk schreef ik ook een blog. Ik had geen idee van het bestaan tot dat mijn man me hier op attenderen. Wil je weten of je voor jou zomervakantie of bezoek aan Parijs een Milieusticker nodig hebt? Check dan de blog die ik schreef over; Milieusticker Frankrijk. In deze blog kun je alle informatie vinden over, het aanvragen, wat kost een milieusticker Frankrijk, de geldigheid en nog veel meer vragen.

Gerelateerde blogs over Oostenrijk