Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Milieusticker Frankrijk

In de herfstvakantie zijn we een paar dagen naar Parijs en Normandië geweest. Tijdens het boeken van de hotels maakte mijn man opeens de opmerking; ” ja, volgens mij heb je voor Frankrijk ook een vignet nodig”. Dus, drie keer raden wie er op speurtocht kon naar een Vignet Frankrijk? Zo gezegd zo gedaan, ondertussen weet ik niet alleen alles van het Vignet Oostenrijk maar ben ik ook op de hoogte van het Vignet Frankrijk. Het Vignet Frankrijk wordt ook wel een Milieusticker genoemd.

Sinds wanneer heb je een milieusticker nodig voor Frankrijk?

Ik hoor jullie ook denken; “sinds wanneer heb je een vignet voor Frankrijk nodig”? Dat is dus al een aantal jaren zo. Ik moet bekennen, ik wist niet van het bestaan af en de keren dat wij, afgelopen jaren, naar Frankrijk zijn gegaan of op doorreis waren via Frankrijk hebben we nooit een vignet voor Frankrijk gehad. Sinds 1 juli 2016 is in Frankrijk de wet, Crit’Air, in werking getreden. Franse gemeentes kunnen door die wet permanente en tijdelijke milieuzones instellen in hun gemeentes. Dat houdt in dat als er een milieuzone is dan moeten alle auto’s voorzien zijn van een, Crit’Air milieusticker of te wel een vignet. Of met andere woorden; het Vignet Frankrijk is ook verplicht voor buitenlandse voertuigen.

Voor wie is het kopen van een vignet Frankrijk verplicht?

Het kopen van een vignet Frankrijk is geen verplichting voor heel Frankrijk. Maar als je regelmatig met de auto of motor naar Frankrijk gaat en de grotere steden bezoekt, dan is het handig om een milieusticker/vignet te bestellen. Ga je naar Parijs? Parijs is een permanente milieuzone. Dit betekent dat op alle wegen in Parijs een milieusticker verplicht is.

Kan ik zonder milieusticker door Frankrijk reizen?

Of je wel of niet een milieusticker Frankrijk nodig hebt is afhankelijk van de route die je rijdt door Frankrijk. Ben je op doorreis maar gaat je route via Parijs? Dan ben je verplicht om een milieusticker te hebben. De kans is namelijk heel erg groot dat je de ringweg van Parijs gebruikt; de périphérique. De périphérique hoort namelijk ook tot de milieuzone van Parijs. Maar ook steden zoals; Lyon, Straatsburg en Toulouse hebben een permanente milieuzone. Daarnaast zijn er nog flink aantal Franse steden met tijdelijke milieuzones.

Waar koop je een milieusticker of Vignet Frankrijk?

Een milieusticker voor Frankrijk kun je alléén online bestellen. Ter plaatse kopen in Frankrijk of Nederland is niet mogelijk. Het is dus niet mogelijk op fysieke locaties een milieusticker te kopen, zoals dat wel het geval is bij een Vignet Oostenrijk.

Hoe ziet een milieusticker Frankrijk eruit?

Er zijn verschillende kleuren milieustickers voor Frankrijk. In totaal zijn er zes verschillende kleuren stickers. Welke sticker je krijgt hangt af van de Europese uitlaatgasnorm, het type voertuig en de leeftijd van het voertuig speelt een rol.

milieusticker frankrijk vignet frankrijk crit'air verschillende kleuren stickers
Groene sticker: Alle 100% elektrische en waterstofvoertuigen
Paarse sticker: Alle voertuigen op gas en alle plug-in hybride voertuigen. Euro 5, 6 benzinevoertuigen /Euro 6 benzinevrachtwagens /Euro 6 biodieselvrachtwagens /Euro 4 2 wielen
Gele sticker: Voertuigen met een Euro 4 benzinemotor (2006 – 2010) of een Euro 5 of Euro 6 dieselmotor (2011 of later)
Oranje sticker: Voertuigen met een Euro 2 of Euro 3 benzinemotor (1997 – 2005) of een Euro 4 dieselmotor (2006 – 2010)
Bordeauxrode sticker: Voertuigen met een Euro 3 dieselmotor (2001 – 2005)
Grijze sticker: Voertuigen met een Euro 2 dieselmotor (1 juli 1997 – 2000)

Wat heb je nodig om een milieusticker te bestellen?

Om online de milieusticker te bestellen heb je het kentekenbewijs van het voertuig nodig en een creditcard. Het is dus niet mogelijk om met Ideal te betalen, hou hier dus even rekening mee.

Hoelang duurt het voor je een milieusticker in huis hebt?

De milieusticker is echt een fysieke sticker. Het is niet mogelijk dat het digitaal gekoppeld wordt aan de kenteken van je auto. Dat betekent dat er tijd voor nodig is om deze milieusticker in huis te hebben. De levertijd van de milieusticker is ongeveer 10 dagen. Dus ga je deze zomervakantie naar Frankrijk of reis je door Frankrijk via Parijs of een van de andere steden waar een milieuzone is en heb je een milieusticker nodig. Bestel dan op tijd je Vignet Frankrijk/Milieusticker, zodat je de milieusticker in huis hebt voor je op vakantie gaat.

Hoe duur is een milieusticker Frankrijk?

De prijs van de milieusticker voor Frankrijk is €3,11. Hier komen nog de verzendkosten naar Nederland bij, deze zijn €1,50. De totale kosten voor de milieusticker zijn €4,61. 

Waar koop je het goedkoopst een milieusticker?

Een milieusticker koop je voor de laagste prijs via de officiële Franse aanbieder Crit’Air. De reden dat hun het goedkoopste de milieusticker verkopen is omdat zij geen handlingskosten berekenen zoals andere aanbieders dat wel doen.

Is het aanvragen van een milieusticker ingewikkeld?

Heb je geen creditcard en betaal je misschien liever met Ideal, voor een meerprijs kun je bij I-vignette.com een milieusticker Frankrijk aanvragen. Het voordeel is dat ze ook voor andere landen de vignetten leveren, zoals; Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Slovenië en Zwitserland.

Hoelang is een milieusticker Frankrijk geldig?

De milieusticker is onbeperkt geldig, maar hij is wel gekoppeld aan het voertuig, aan het kenteken. Als de sticker bijvoorbeeld verbleekt of onleesbaar is, moet je hem ook vervangen voor een nieuwe.

Wat als je geen milieusticker hebt voor Frankrijk?

Als je geen milieusticker voor Frankrijk hebt gekocht en toch door een permanente of tijdelijke milieuzone in Parijs, of in een van de andere steden, rijdt dan loop je het risico van een boete. Deze boete bedraagt €68,- voor personenauto’s, bromfietsen en motoren. Voor vrachtwagens en bussen ligt deze boete hoger rond de €135,-. Dus voor €4,61 ben je van het risico van een boete af.