Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Black Pottery

Wat is Black Pottery La Chamba?

Black Pottery is 100% organisch, handgemaakt aardewerk en afkomstig uit La Chamba, Colombia. Dicht bij de Rio Magdalena in Colombia is het departement van Tolima waar zich het dorp van La Chamba bevindt. 85 % van de dorpelingen bewerkt nog steeds de klei volgens de traditionele techniek, een kennis die sinds vele generaties aan elkaar wordt doorgegeven. De producten worden nog op precies dezelfde manier, als 300 jaar geleden, geheel met de hand gemaakt.

Hoe wordt Black Pottery gemaakt?

Voor het maken van de potten gebruiken een specifiek soort klei dat ze vinden aan de rand van de Rio Magdalena rivier. De typische zwarte kleur van het Black Pottery aardewerk ontstaat pas tijdens het rookproces. Dit rookproces vindt plaats na het bakken. De uiteindelijke glans van het zwarte servies ontstaat door het polijsten met halfedelstenen. Eventuele spikkeltjes en kuiltjes zijn typische kenmerken van de gebruikte kleisoort en vanwege het feit dat alle items volledig met de hand worden gemaakt. Vlekjes die eventueel zichtbaar zijn op de schalen, kommen en pannen zijn geen onvolmaaktheden, maar het gevolg van het handmatige rook-en bakproces.

Voor welke warmtebronnen is Black Pottery geschikt?

Het Black Pottery aardewerk is geschikt voor alle verwarmingsbronnen met uitzondering van inductie. De schalen en pannen zijn zeer geschikt voor in de oven en de magnetron. Aangezien er geen glazuur wordt gebruikt en de klei loodvrij is, komen er geen giftige stoffen vrij. De Black Pottery pannen en schalen kun je ook gebruiken op de BBQ. Bij het gebruik van Black Pottery op de BBQ is het belangrijk dat je de schaal of pan op een zacht vuur langzaam warm laat worden, anders kan hij breken! Bij een BBQ-bereiding op lage temperatuur en lange bereidingstijd is een Black Pottery pan of schaal ideaal in gebruik. Het voordeel van de schalen is dat ze nog lange tijd hun warmte behouden. Persoonlijk vind ik dat het servies een hele stoere uitstraling heeft door de kleur, vorm en materiaal en daardoor ook een leuk cadeau voor een man, die van koken en lekker eten houdt.

Onderstaande product foto’s maakte ik van het Black Pottery servies. Inmiddels is mijn verzameling al flink uitgebreid met kleine schaaltjes, borden en pannen. Helaas kan ik de pannen niet gebruiken om in te koken omdat wij op inductie koken. Het servies is zo stijlvol dat het wel erg mooi staat in mijn keuken. De pannen gebruik ik wel in de oven als ovenschaal en om pasta’s en salades in te serveren.

Black Pottery voor het eerst in gebruik nemen.

Als je het Black Pottery voor het eerst wil gebruiken moet je de schaal, pan of pot eerst goed reinigen. Daarna vul je het item deels met water. Plaats daarna de schaal of pan in de oven en verwarm de oven gedurende 30 minuten op 200 graden. (Stand 6 bij een gasoven) Heb je geen oven dan kun je de pan of schaal ook op het fornuis opwarmen.

Hoe maak je het Black Pottery Servies schoon?

Schoonmaken van de Black Pottery producten is heel eenvoudig. Laat de schaal of pan een tijdje weken in water, veeg deze daarna schoon met een spons met afwasmiddel, daarna is het servies weer klaar voor gebruik. Gebruik geen metalen schuursponsjes. Het advies is ook om de Black Pottery items met de hand te wassen en niet in de vaatwasser te doen. Dit komt de levensduur van de schalen en pannen ten goede. Af en toe kun je de producten aan de binnenzijde met olijfolie insmeren, dit is voor het behoud van een glad en gaaf oppervlak. Om het aardewerk mooi te houden kun je het beste in de pannen roeren met houten pollepels, op die manier kunnen er geen beschadigingen ontstaan in de pannen of schalen.

Koken met Black Pottery Pannen.

Koken in het Black Pottery aardewerk is net even anders dan in een metalen pan. Maar zeker niet ingewikkeld. De klei zorgt namelijk voor het vasthouden van de warmte en het vocht. Hierdoor is het mogelijk om langzaam en van onderaf te koken. De klei neemt het vocht weer op, hierdoor is er minder stoom in de pan. Het gerecht kookt in haar eigen vocht en droogt hierdoor niet uit.  Als de pot direct op het vuur wordt gebruikt kan, zoals dat ook met andere type pannen kan gebeuren, de bodem van het zwarte aardewerk van kleur laten veranderen. De kleur kan roodachtig worden, dit is de laag rode klei die gebruikt is voordat het rookproces heeft plaatsgevonden

Met een aardewerk Black Pottery pan, hoef je geen gebruik te maken van hoog vuur. Begin met een laag vuur en verhoog geleidelijk (na zo’n 5 minuten) tot een middel-laag vuur. Zodra de pot heet is kan het vuur lager gezet worden aangezien de warmte goed wordt vastgehouden. Houd er bij het koken rekening mee dat het aardewerk niet van snelle, extreme temperatuurwisselingen houdt. Vooral als de pan nieuw is is dit belangrijk om te onthouden.

Kwaliteit en uitstraling van het Black Pottery Servies

Black Pottery is niet alleen mooi, maar het is ook heel stevig en in combinatie met het juiste gebruik en onderhoud gaat het vele jaren mee. Volg de product-en schoonmaak uitleg zoals hierboven beschreven, dit komt je Black Pottery servies echt ten goede.

Door de prachtige, bijzondere en stijlvolle uitstraling van Black Pottery is het een eye-catcher in je keuken. Het zwarte materiaal met de pure vormen in combinatie met dikke randen geeft het Black Pottery servies een stoere uitstraling. De verschillende kommen, schalen en pannen zijn niet alleen geschikt om in te koken maar ook om gerechten in op te dienen, zoals een salade, pasta-en rijstgerechten of als fruitschaal. De kleinere modellen zoals de kom en mini bowl zijn ook leuk om stokbrood, tapenades en olijven etc in te presenteren.