Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Vakantie in Spanje

We zitten alweer in de derde week van onze zomervakantie 2023 en de tweede week in Spanje. We zitten op dit moment nog in het Casa Figo, dit fijne vakantiehuis ligt vlakbij het dorpje L’Ametlla de Mar. Het huis ligt vlakbij de kust waar een aantal leuke baaitjes zijn om te bezoeken zoals; Cala Forn, Cala del Vidre, Cala Sant Jordi en Platja Calafato.

Cala Forn, L’Ametlla de Mar

Deze week zijn we naar het baaitje Cala Forn geweest. Volgens de reviews op google maps zou het water heel helder zijn, helaas was dat niet het geval. Door de wind en stroming van het water was het eerste gedeelte van de zee vrij troebel met zand en zeewier. Als je iets verder in de zee ging was het water wat helderder. Verder een kleine, leuke baai om te zwemmen. We waren er in het weekend ondanks dat was het niet extreem druk op het strand. Verscholen onder dennenbomen ligt een leuk strandtentje waar je wat kunt drinken en eten. Ook is er een Ehbo post en zijn er toiletten. Parkeren kan vlakbij de baai, vanaf de parkeerplek is het een klein stukje lopen naar het strand. Vlakbij Cala Forn ligt Cala del Vidre en Cala Sant Jordi ook wat kleinere baaien met zandstrand. Let op, op de meeste stranden zijn honden in Spanje niet welkom.

Vias Verdes, de groene fiets-en wandelroutes

Deze week hebben we ook gefietst over een Via Verde; Groene weg. Vias Verdes zijn oude spoortrajecten waar fiets- en wandelpaden van zijn gemaakt. Het zijn meestal gravelpaden die door de vrije natuur gaan. De route die wij fietsten ging door 40 tunnels. In ons huisje lag een folder over deze Via Verde, de la Val de Zafán. We zagen dat het 45 minuten rijden was met de auto om bij het verzamelpunt te komen, waardoor we twijfelde of we het wel moesten doen.

Op advies van de eigenaren van het huis besloten we om het toch te doen, volgens hun was het absoluut de moeite waard! Via de website; Estació de Xerta had ik contact gezocht om te bekijken wanneer er nog plek was om de tour te boeken en de route te fietsen. De volgende dag konden we al terecht en moesten we om 11:45 uur in het plaatsje Xerta zijn. Bij aankomst bij Estació de Xerta hebben we eerst de juiste fietsen uitgezocht en getest.

Via Verde fietsen met kinderen

Ook als je met kleine kinderen bent kun je de tour doen, ze hebben namelijk ook kinderzitjes, aanhang fietsjes en karretjes waardoor je het met de hele familie kunt doen. Achteraf hadden we onze hond, Tommy, mee kunnen nemen. Hij had namelijk in een karretje gekund. Voor de tour betaal je voor de huur van de fietsen en het transport van de deelnemers en de fietsen vanaf het plaatsje Xerta naar Horta de Sant Joan, het startpunt van de rit.

De route vanaf Horta de Sant Joan terug naar Xerta is 32km lang. Omdat de route bergafwaarts gaat is het fysiek ook makkelijk te doen. Onderweg zijn er heel veel plekjes om te zitten of te picknicken etc. Het ziet er allemaal heel erg netjes en verzorgd uit. Terwijl je door de natuur fietst kom je onderweg langs oude treinstationnetjes. In het plaatsje Bot kun je bij het stationnetje even wat eten, drinken of een ijsje eten. Maar ook op andere plekken is dit mogelijk. Onderweg fiets je ook langs Fontcalda. Hier kun je even stoppen voor een verfrissende duik in de rivier de Ebre. De zwemplek is gelegen tussen de rotsen. Langs de zijkant lopen wandelpaden en er zijn verschillende bruggetjes om het riviertje over te steken. Ook als je niet gaat zwemmen een leuk plek om te gaan kijken.

Persoonlijke ervaring fietsen Via Verde

Het was echt heel erg leuk deze fietstocht over de Via Verde. Ook de kinderen vonden het erg leuk om te doen. Waarschijnlijk heeft ook mee geholpen aan het plezier dat de route naar beneden gaat, de hoeveelheid aan tunnels, waarvan sommige echte super donker waren en het feit dat je onderweg even kunt stoppen om iets te eten of drinken. Als je in op Vakantie in Spanje bent dan is deze Via Verde echt een aanrader om te doen. De tunnels geven ook verkoeling/schaduw en tijdens het fietsen stond er de hele tijd een fijn briesje waardoor je niet het gevoel hebt dat het heel erg warm is. Check de website; Estació de Xerta je kunt via hun ook een tour boeken in combinatie met kanoen.